> wie zijn wij? > geschiedenis

Geschiedenis

 
 

Dit is een hele bijzondere ! Het gebouw stamt uit 1785, het Flaes-orgel is iets jonger. Gebouwd zodanig dat het vanaf de buitenkant een schuur lijkt en eenvoudig van binnen. Zoals het in de Doopsgezinde traditie gebruikelijk is.

De Doopsgezinden zijn volgelingen van Menno Simons. Hij stichtte het Doopsgezinde geloof, gericht op vrijheid van geloven en zelfverantwoordelijkheid.

Ooit waren de Doopsgezinden een vervolgde minderheid. Het waren kleine groepjes mensen die vonden dat ze beter af waren zonder de gevestigde instituten en vonden dat ze ook best gewoon met elkaar kerk konden zijn. Dit werd natuurlijk niet getolereerd. Vandaar dat hun plaatsen van samenkomst altijd ‘verscholen’ waren. Nu beschouwen we het als een geuzennaam. Die in de Beemster ook nog wel een beetje van toepassing is: de kerkzaal is goed weggestopt en onvindbaar als je het adres niet weet - als de achterkant van een typische Beemster stolpboerderij.

Er is een uitgebreide geschiedenis verkrijgbaar in de kerk en ook is er een jubileumboekje waarin veel historie staat beschreven. Deze is ook verkrijgbaar via het secretariaat.

 
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Beemster-Oosthuizen
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl